Szczeciński Targ Rybny

Szczeciński Targ Rybny znajduje się najbliżej historycznych miejsc wypełnionych niegdyś beczkami pełnymi śledzi. To tu, za czasów przynależności Szczecina do Hanzy Mistrzowie Śledziowi prezentowali na ulicach swoje najlepsze i najbardziej dorodne okazy ulików czy matiasów. Atmosfera, jakość i kultura sprzedaży to nasze wartości. Przyjdź, poznaj nas i zabierz ze sobą siatkę pełną skarbów pod postacią świeżych i wędzonych ryb i owoców morza.

Zapraszamy na górny pokład statku Ładoga
od czwartku do piątku między 10:00 a 18:00

Ofertę ryb i owoców morza aktualizujemy w każdą środę.
Zamówienia indywidualne przyjmujemy do niedzieli, odbiór osobisty w czwartki i piątki.

Wszystkie ceny w PLN brutto za kilogram lub za sztukę.

Łosoś norweski patroszony30,00 PLN

Tusza łososia doskonale nadaje się do pieczenia w całości lub w dzwonkach. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie koperkiem. Łosoś dobrze znosi też inne kombinacje np. z imbirem, czosnkiem, chilli.

Polecamy
Bombel Fishburger8,00 PLN
Chrupiące paluszki rybne, sałata, pomidor, plaster żółtego sera, ketchup

Propozycja dla dzieciaków! W ciepłej chrupiącej kajzerce zmieściliśmy chrupiące paluszki rybne na sałacie, plasterku pomidora. Smaku i zdrowia dopełnia plaster żółtego sera bogatego w wapń i fosfor, ale to informacja tylko dla dorosłych. Sos lub ketchup do wyboru.

Klasyka
matias w bułce
Matias w bułce10,00 PLN
Oryginalny holenderski matias, biała cebula, ogórek kiszony

Klasyk zza Odry. Młody śledź jeszcze przed pierwszym tarłem jest tłuściutki i bogaty wewnętrznie, dlatego też podajemy go tylko z sałatą, białą cebulą i kiszonym ogórkiem. Co niektórzy łapią tego „twarzowego” młodziana za ogon i pozują tak do zdjęć.

Śledź tradycyjny w bułce8,00 PLN
Śledź solony z firmowej zalewy, sałata, czerwona cebula, ogórek kiszony, sos tatarski

Nasza wersja klasyki. Solonego śledzia przekładamy w beczce cebulą, marchewką i chilli, a ten czeka cierpliwie aż podamy go z tatarskim sosem, na sałacie, czerwonej cebuli i oczywiście kiszonym ogórkiem. Kolejną rzeczywistością jest ciepła ciabatta.

Żeglarz w bułce9,00 PLN
Smażony płat śledziowy, sałata, czerwona cebula, ogórek kiszony, sos tatarski lub sos remoulade

Nie o takim końcu marzy wilk morski, a tu proszę. Płat świeżego śledzia dzielnie znosi solenie, panierowanie w mące z pieprzem młotkowanym, smażenie na patelni i układanie go na sosie remoulade, sałacie i cebuli. Nie jęknie nawet przykrywany plasterkami kiszonego ogórka, a potem daje się gryźć. Raz po raz gryźć. Tak wygląda żywot Śledzia Żeglarza.

Polecamy
Marszałek w bułce10,00 PLN
Smażony płat śledziowy, sałata, czerwona cebula, sos guacamole

Najpierw zasięgnęliśmy rady u władzy, a potem zamknęliśmy ją w bułce. Smażony płat świeżego śledzia z sałatą, czerwoną cebulą i naszym sosem guacamole. Szaleją za nim senatorzy, posłowie, urzędnicy, a nawet Kowalski.

Vegan
Fitburger
Fitburger10,00 PLN
Kotlet wegański z kaszy jaglanej, szpinak, rukola, dressing miodowo-musztardowy, pomidor, świeży ogórek

„A czy macie coś bez ryby?”. Teraz poza herbatą mamy jeszcze wegański kotlet z kaszy jaglanej w bułce ze świeżymi warzywami. Zapraszamy.

Polecamy
zapiekanka z paprykarzem
Zapiekanka z paprykarzem8,00 PLN
Bagietka z paprykarzem, ogórek kiszony, ser żółty, tajny sos pomidorowy lub ostry sos pomidorowy

Nie ma Szczecina bez paprykarzu, to i zapiekanki nie będzie. Od teraz zapiekanki podajemy tylko z paprykarzem, który robimy sami od podstaw. Ogórek kiszony lub czerwona cebula do wyboru.

Pierogi z dorszem – 6 szt.12,00 PLN
Tradycyjne pierogi z farszem z ryb dorszowatych i warzyw, parmezan, sos koperkowy

Pierogi z farszem rybnym to ponoć dawna i zapomniana specjalność kulinarna na Pomorzu Zachodnim. U nas można jej zasmakować na świeżo, podsmażoną na maśle klarowanym, posypaną na życzenie parmezanem, przez co trudniej zapomnieć tę podobno zapomnianą specjalność.

Frytki rybne – 100g6,00 PLN
Smażone fileciki z okonków panierowane w mące z pieprzem

Nasze fileciki z okonków smażone w otoczce z mąki z pieprzem, podane z ósemką cytryny to przysmak uwielbiany przez dzieci, ale nie tylko. Doskonała przekąska do piwa.

Czaj z konfiturą5,00 PLN

Nasz czaj jest niezwykły. Specjalnie dobrana mieszanka czarnej herbaty i naszej konfitury pomaga ogrzać ciało podczas gdy jesień nadchodzi krok za krokiem. Wyjątkowy smak czaju podkreśla wykwintność naszych skromnych i pysznych dań i kanapek.

Kawa po żeglarsku5,00 PLN

Na środku oceanu brakuje czasem prądu czy gazu, dlatego kawę nauczyliśmy się parzyć na zimno. Powstała w ten sposób esencja służy tak samo dobrze do sporządzenia aromatycznej kawy na gorąco jak i kawy mrożonej. Wydaje się być też o wiele słodsza niż kawa parzona na gorąco.

Pieczywo do wyboru: ciabatta, kajzerka lub bułka fit, zawsze na ciepło. Na życzenie, dowolną kanapkę podamy w liściu sałaty lodowej.

Sosy firmowe: tatarski, remoulade, guacamole, cytrynowy, tajny sos pomidorowy, ostry sos pomidorowy, aioli, sos firmowy.

Zapraszamy codziennie

od 11.00 do 18.00

ul. Jana z Kolna, przy statku M/S Ładoga w Szczecinie.